Ciechan Stout, czyli zbędny koń w stajni

Ciechan Stout 1Lipiec upływa nam pod znakiem stoutów. Browar Artezan wjechał na rynek z Czarną Wołgą, a Pracownia Piwa atakuje za pomocą Cent Us i Crack-a. W oczekiwaniu na pojawienie się ich wersji butelkowych postanowiłem sięgnąć po to, co jest dostępne na półkach. Ostatnio był to Krakauer Stout, a dzisiaj pora na Ciechan Stout. Czy stout z Ciechanowa wreszcie jest stoutem? Czy może też jest to zbędna pozycja w „stajni” pana Marka Jakubiaka? Zapraszam do lektury!!!

Wraz z początkiem roku na sklepowe półki powrócił Ciechan Stout. W przeszłości miał on już swoje wycofania i powroty. Przez ten cały okres piwowar nie mógł wstrzelić się w gusta odbiorców. Piwo to nigdy nie było uważane za typowego przedstawiciela stylu. Bo za bardzo kwaskowate, bo za bardzo wysycone, bo za dużo owoców w smaku. Ciężko było dogodzić piwoszom. Swego czasu, na najpopularniejszym forum piwnym, narodziła się dyskusja odnośnie składu ciechanowskiego stoutu. Jeden z użytkowników napisał, że otrzymał informacje iż w zasypie znajduje się mąką owsiany i tak naprawdę jest to oatmeal stout. Mało kto uwierzył w takie nowinki, ale głos w temacie zabrał ówczesny piwowar Browaru Ciechanów. Przyznał on, że przy warzeniu tego piwa nie jest stosowana mąka, ale kasza owsiana. Wiadomo, że podawanie takich informacji na portalu Browar.biz jest trochę niebezpieczne, bo w tym miejscu zjadają każdego kto choć trochę wychyla się przed szereg. Mimo wszystko nastała cisza. Po drodze byliśmy świadkami jeszcze jednego wstrzymania produkcji i ponownego jej wznowienia. Dzisiaj na moim stole wylądowało, więc piwo, które przeszło szereg transformacji. Jego parametry to: 5,4% alkoholu oraz 14% ekstraktu. Grafika to standard Ciechana. Jednak w tym przypadku zawsze myli mi się ona z ichniejszym porterem, który też jakoś nigdy nie podbił mojego serca.Ciechan Stout 2Otwieram i przelewam do szklanki. Piana rośnie do niezbyt imponujących rozmiarów, po czym w bardzo szybkim tempie opada do minimalnego kożuszka. Kolor jest ciemny, ale nie czarno smolisty. Dodatkowo widać tu lekką przejrzystość.Ciechan Stout 3Oby było lepiej niż kiedyś. Zapach to miks paloności, kawy i karmelu. W smaku na przód wysuwa się kwaskowatość i delikatna kawa. Za nią podąża dziwna landrynkowa słodycz. Z tła przebija się wodnistość, która trochę daje się we znaki. Na finiszu lekko podprażana goryczka. Całość gładka i łatwa. Wysycenie na poziomie niskim.

Podsumowując, Ciechan Stout to nadal wariacja około stoutowa, aniżeli rasowy przedstawiciel stylu. Pijalność jest wysoka, ale niestety trochę brakuje mu do wzorca. Wciąż nie jest to piwo, które można porównywać z chociażby Krakauerem Stout. Co najdziwniejsze, to właśnie pozycja z Browaru Południe powinna być uznawana za ciemniaka, a nie na odwrót…

Piwo do nabycia w sklepie Rodzinka-Bis w Warszawie, na ul. Pejzażowej 2 lok.U-2!!

4 thoughts on “Ciechan Stout, czyli zbędny koń w stajni

  1. Dawno nie pilem tego piwa, czy Ciechan dalej je warzy? Moglbys rozwinac to sformulowanie „wariacja około stoutowa” – to znaczy ze co nie jest warzony na slodach stoutowych metoda gornej fermentacji? Swego czasu spotkalem sie z pewnym czeskim piwem (nie pamietam nazwy), ktore na etykiecie nazywalo sie „Stout”, zas faktycznie byl to czarny palony lager (szwarcbier). Jak dla mnie bylo to niczym „sledz ala losos”

    • Na tę chwilę nie ma go o ofercie.

      Napisałem “wariacja około stoutowa”, ponieważ brakuje mi w nim nut typowych dla stylu, które to piwo próbuje reprezentować.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s