Borsuk, czyli powrót dymionego zwierzaka

Borsuk 1Ostatnio Borsuk musiał ustąpić miejsca bardzo dziwnemu piwu, jakim jest Brok Stout Export. Jednak dzisiaj już nic nie stoi na przeszkodzie, aby poświęcić mu trochę miejsca. Tym bardziej, że powtórne pojawienie się tego „zwierzaka” zbiegło się z bardzo nieprzyjemnym dla autora jego receptury wydarzeniem. O co chodzi? Czy zmodyfikowany Borsuk jest w stanie zaciekawić bardziej niż wspomniana afera? Zapraszam do lektury!!!

Borsuk to piwo, które pojawiło się na rynku już w zeszłym roku. Spotkało się ono z bardzo przychylnymi opiniami. Tak, więc jest to pierwszy „zwierzak” „Kolaborantów”, który doczekał się powtórki. Jednak tym razem postanowiono, że receptura ulegnie lekkiej modyfikacji. W stosunku do pierwszej wersji dokonano dwóch zmian. Jedna była wymuszona, a druga zamierzona. Po pierwsze, chmiel Chinnok zastąpiono Hallertrau Tradition. Po drugie, zamieniono słód wędzony Weyermann na Best Malz w celu uzyskania większej intensywności wędzonki. To tyle w temacie zmian. A o co chodzi z tą nieprzyjemną sytuacją? Wszystko zaczęło się od artykułu Tomka Kopyry pod tytułem „Jest afera…”. Browar Amber poczuł się dotknięty treścią tego tekstu i postanowił wystosować do jego autora pismo przedsądowe. Trzy dni temu Kopyr otrzymał tenże świstek i zaczął się kocioł. Oczywiście środowisko podzieliło się na zwolenników i przeciwników takich działań. „Poklepywacze” pomorskiego browaru znaleźli się głównie na najpopularniejszym polskim forum piwnym. Jakoś mnie to nie zdziwiło, ale byłem zażenowany czytając teksty typu – „Hejterska dyskusja tam (piwo.org) ma sens, bo Kopyr się w niej udziela, ale pewnie wkrótce się też i tam skończy. Atmosfera dyskusji jest podobna i może Kopyr strzeli focha jeszcze raz„. Tomek odpowiedział na stawiane mu zarzuty i obecnie czekamy na kontynuację sprawy. Teraz można powrócić do sedna, czyli Borsuka, który jest porterem dymionym. Zawiera on 5% alkoholu, a jego ekstrakt dobija do 12,5% ekstraktu. Etykieta jest typowa dla „Kolaborantów”. Prosta, zwyczajna, bez fajerwerków, ale mająca w sobie coś fajnego.Borsuk 2Otwieram. Po przelaniu do szkła, piana urasta do średnich rozmiarów. Jest on kremowa, drobnoziarnista i trwała. Kolor to nieprzejrzysta i zdecydowana czerń.Borsuk 3Sprawdźmy, czy jest lepiej niż było. Zapach to wędzonka i delikatne ciemne słody. Po szybkim i mocnym „zaciągnięciu się” czuć zdecydowany popiół (kojarzy mi się z przygaszonym cygarem). W smaku podpalana słodowość przeplatana jest kwaskowatością i wyraźną wędzonką o drewnianym charakterze. Przez cały czas obecna jest trochę oblepiająca czekoladowa nuta. Na finiszu przyjemna kawowa goryczka. Całość lekka i ułożona. Wysycenie na poziomie niskim.

Podsumowując, Borsuk to smaczne i godne uwagi piwo. Wszystko jest tu przemyślane i dobrze skomponowane. Dymione nuty niby odgrywa główną rolę, ale są one mocno wkomponowana w cały profil. Osobiście wolałbym, żeby były one bardziej dominujące. Uważam, że nowa wersja jest równie udana jak pierwsza, a spór na linii Kopyr-Amber zakończy się w podobnie pozytywny sposób.

Piwo do nabycia w sklepie Rodzinka-Bis w Warszawie, na ul. Pejzażowej 2 lok.U-2!!

8 thoughts on “Borsuk, czyli powrót dymionego zwierzaka

  1. W pełni podzielam tę opinię na temat Borsuka w wersji butelkowej. Miałem także okazję spróbować go lanego w PDSL. Nie wiem czy to była wina temperatury (jak zwykle w PDSL-za zimne), ale jedyne co był czuć to mięsna wędzonka! Po kilku dniach jak spróbowałem wersji butelkowej doznałem olśnienia. Zdecydowanie bardziej zbalansowane. Dokładnie tak jak opisałeś🙂

  2. Pingback: Renifer, czyli świąteczny piwozwierz | Smak Piwa

  3. Pingback: Kawka, czyli kolaborancka kawa | Smak Piwa

  4. Pingback: Kangaroo, czyli wysoce pijalne zwierze | Smak Piwa

  5. Pingback: Orka, czyli stonowany zwierzak | Smak Piwa

  6. Pingback: Rhino, czyli amerykańsko wędzony zwierzak z Afryki | Smak Piwa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s