Akademia Pilsner Urquell: Warsztaty Cicerone

CiceroneW miniony weekend kilku blogerów miało okazję wziąć udział w warsztatach przygotowujących do piwnego egzaminu Cicerone. Spotkanie zostało zorganizowane przez markę Pilsner Urquell, a wiedzę przekazywał Maciej Chołdrych z firmy Piwoznawcy. Co tak naprawdę się działo? Czy z Tyskiego można zrobić weizena? Czy kwas izowalerianowy jest przyjemny? Zapraszam do lektury!!!

Kilku blogerów miało bardzo pracowity weekend. Na zaproszenie marki Pilsner Urquell dziewięcioosobowa ekipa pojawiła się w Warszawie w celu „wchłonięcia” jak największej ilości piwnej wiedzy. Wszystko to miało przygotować Nas do egzaminu pierwszego stopnia Cicerone, który obejmuje następujący zakres materiału: serwowanie piwa, piwne style, smak i sensoryka, składniki wykorzystywane w piwowarstwie, łączenie piwa z jedzeniem. Jeśli wszystko pójdzie po Naszej myśli to uzyskamy tytuł Certified Beer Server. No, ale jeszcze trzeba się do tego przygotować.

Co robiliśmy poza piciem piwa? Pierwszy dzień był bardzo wymagający. Maciej Chołdrych z Piwoznawców zaserwował Nam prawdziwy ogrom informacji, który i tak jest jedynie małą kroplą w morzu. Po ogólnym nakreśleniu tematu surowców i procesów warzelnych przyszła kolej na zagadnienia sensoryczne. „Wymęczeni” udaliśmy się na przerwę obiadową, aby za jakiś czas powrócić po następną porcję wiedzy. W kolejce czekało parowanie piwa z jedzeniem i charakterystyka stylów, którym towarzyszył blind tasting. W porównaniu do testu na Piwnym Blog Day 1.0 tutaj wyszło już lepiej. Blind TastingNa tym zakończyliśmy część edukacyjną i wyruszyliśmy na premierę nowej PINTYKoniec Świata (zdjęcia). Było tłoczno, było obiecane wiadro, była chochla, było Sahti. Jak smakowało? Na pewno specyficznie. Z prawej strony słyszałem „ogórki kiszone” i „kapusta”. Z lewej coś o weizenie i czarnej porzeczce. Jestem ciekawy jak to wypadnie w domowym zaciszu. Wszyscy wypiliśmy po szklance i ruszyliśmy w kolejne miejsce. Było dobre piwo, ciekawe rozmowy i myśl w głowie, że jutro trzeba wstać z samego rana…

Drugi dzień rozpoczęliśmy dosyć wcześnie. Byliśmy lekko zmęczeni, ale na ratunek ruszył Pilsner Urquell, którego serwowała Nasza „wychowawczyni”. Maciej Chołdrych również wystartował od zasad podawania piwa i rytuałów z nim związanych. Trochę o temperaturze, o tym co można robić, a czego nie i paru innych kwestiach. Dalej czekała sensoryka, czyli bardzo ciekawy temat. No i tu pojawiło się zdziwienie. W dziewięciu próbkach wylądowało Tyskie z intrygującymi dodatkami. PróbkiNa pierwszy ogień poszedł olejek chmielowy. Następnie DMS (warzywa), diacetyl (maślaność) i jeden z hitów, czyli kwas izowalerianowy. Czym pachnie? Potem, nieświeżymi skarpetami i starym serem. Powalające. Chyba nikt nie odważył się spróbować. Próbka numer 5 to fenole (goździki), które zmieniły zwykłego lagera w coś na kształt weizena. Dalej mieliśmy mało sympatyczny kwas masłowy (wymiociny) i wanilię. Na koniec został kapronian etylu (anyż, poziomki) oraz octan etylu i izoamylu (aceton, landrynka, banan). Koszt jednej kapsułki to jedyne 310 PLN… Na zdjęciu poniżej mamy 1860 PLN plus łyżka i butelka z jednym ze związków.KapsułkiCzęść teoretyczna przerobiona. Przeprowadziliśmy próbny test (10 pytań) i wcale nie jest tak łatwo jakbyśmy chcieli. No, ale nikt nie powiedział, że tak ma być. Przed Nami jeszcze trochę indywidualnej nauki, ale bądźmy dobrej myśli. Po wszystkim posprzątaliśmy salę i pojechaliśmy na obiad. Najedzeni, opici i ciężsi o 3 kilogramy zaczęliśmy rozchodzić się w swoje strony. Oczywiście luźny pomysł zajścia do Bierhalle spotkał się z pozytywnym odzewem. Weizen na pożegnanie i weekend dobiegł końca…

To były dwa kapitalne dni, za które jeszcze raz dziękuję warsztatowym uczestnikom, Marlenie, Maciejowi i marce Pilsner Urquell. To co? W 2013 wspólna wycieczka do Pilzna?🙂

2 thoughts on “Akademia Pilsner Urquell: Warsztaty Cicerone

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s