Kormoran Ciemny, czyli jak poprawić piwo

Kiedy w styczniu zeszłego roku, Kormoran wypuścił Ciemne, wszyscy byli  zachwyceni. Wreszcie lekki ciemniak. Jednak po spróbowaniu entuzjazm opadł. Piwo uderzało aromatem czekoladowym i waniliowym. Środowisko szybko odrzuciło sztucznie smakujący napitek. Browar Kormoran wysłuchał uwag i zmodyfikował recepturę. Jak smakuje dzisiaj? Czy wreszcie dostaliśmy lekkie ciemne? Zapraszam do lektury!!!

Jak już wspomniałem, Browar Kormoran wziął sobie do serca uwagi piwoszy i postanowił zmienić recepturę Ciemnego (m.in. 5 ciemnych słodów, płatki owsiane). Poprzednia wersja na prawdę była ciężka do wypicia, ze względu na wszechobecną wanilię i czekoladę. Dodatkowo w mocno chemicznej odmianie. Jednak widać, że przyznali się do błędu. Osoby, którym smakowała pierwotna odmiana, nie zostały sierotami i dzisiaj mogą raczyć się piwem o nazwie Szoko.  Przejdźmy jednak do sedna. Kormoran Ciemny zawiera 4,5% alkoholu i osiąga ekstrakt na poziomie 12,5%. Etykieta w standardowym stylu olsztyńskiego browaru. Od razu widać skąd owy trunek pochodzi. Kolorystyka utrzymana w ciemnej tonacji. Elegancko, gustownie, ładnie.Pora na otwarcie. Przelewam. Moim oczom ukazuje się średnia, gęsta i drobnoziarnista piana. Okazało się, że jest ona również trwała. Kolor jest ciemny, pod światło rubinowy.
Pora na najciekawsze. W zapachu odnajdziemy ciemne słody, lekką paloność i karmel. Smak to kontynuacja tego wszystkiego. Na głównym planie ciemne słody, za którymi podążają palone nuty. Dalej wyłania się delikatny karmelowy akcent. W tle lekki DMS (warzywa). Końcówka z wytrawną, podpalaną goryczką. Całość gładka i aksamitna, ale trochę za bardzo słodka. Wysycenie na poziomie średnim.

Podsumowując, Kormoran Ciemny to zdecydowanie lepsze piwo, niż jego pierwotna wersja. Tam królowały nieciekawe aromaty, a tu mamy już dobrego ciemniaka. Wprawdzie nie jest to smak moich marzeń, bo oczekiwałem czegoś w rodzaju odpowiednika czeskich wytworów. Jednak i tak jest wystarczająco smacznie. Jak widać niektórzy słuchają konsumentów i reagują na ich uwagi. Brawo dla browaru z mojej rodzinnej miejscowości!!!

Piwo do nabycia w sklepie Rodzinka-Bis w Warszawie, na ul. Pejzażowej 2 lok.U-2!!

2 thoughts on “Kormoran Ciemny, czyli jak poprawić piwo

  1. Pingback: Podróże Kormorana Weizenbock, czyli pszekozioł z Olsztyna | Smak Piwa

  2. Pingback: I Warmiński Konkurs Piw Domowych 2013, czyli olsztyńskie święto piwa | Smak Piwa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s