Altbier z Jabłonowa, czyli piwo według receptury piwowara domowego

Wreszcie doczekaliśmy się chwili, w której poza Grand Championem i PINTA-mi, możemy napić się czegoś, w czym maczał palce piwowar domowy. Tym razem to Browar Jabłonowo, ze swoją Manufakturą Piwną sprawił Nam niespodziankę. W kooperacji z Marcinem Chmielarzem uwarzono Altbier-a. Jak smakuje owoc owej współpracy? Czy w przyszłości doczekamy się podobnych przypadków? Zapraszam do lektury!!!

Browar Jabłonowo przechodzi lekką metamorfozę. Do tej pory trudniono się tam warzeniem piw marketowych oraz wypuszczaniem na rynek tak zwanych „mózgotrzepów”.  Dzisiaj szefostwo powołało Manufakturę Piwną, pod szyldem której ukazują się coraz to ciekawsze pozycje. Altbier jest również sygnowany tą marką. Wspomniana współpraca z Marcinem Chmielarzem rozpoczęła się podobno od Jego wizyty w browarze. Luźne rozmowy, wymiana poglądów i… „stworzyłem recepturę i tekst na kontrę, oni całą resztę”. Przejdźmy zatem do oceny. Opisywane piwo zawiera 5,2% alkoholu i charakteryzuje się ekstraktem na poziomie 13,5%. Etykieta w stylu „ołówkiem szkicowana”. Zaznaczono, że jest uwarzone według receptury piwowara domowego. Na kontrze bardzo fajny tekst na temat zawartości, sugestiach możliwych połączeń z potrawami oraz rekomendowanej temperaturze serwowania. Super!!!Po przelaniu do szklanki możemy ujrzeć zwartą, średniej wielkości pianę. Podczas picia  fajnie oblepia szkło. Kolor to ładny, rubinowy odcień.No i wreszcie. Zapach to przede wszystkim owoce, chmiel i metaliczność. Jak w smaku?  Tutaj odnajdziemy trochę słodu i lekką owocowość. Dalej następuje delikatna chlebowość i spora, ziołowa goryczka na finiszu. Całość zbalansowana i „wygłaskana”, ale chyba zbyt nudna. Wysycenie na niskim poziomie.

Podsumowując, Altbier to piwo odmienne (jak na polskie warunki), ale według mnie za mało ciekawe. W moim odczuciu nie oferuje ono niestety jakichś ciekawych niuansów smakowych. Może to po prostu nie moja bajka? Tak, czy siak Altbier ewidentnie przegrywa z ostatnimi premierami (Lwówek Belg, Wrocławskie).

Piwo do nabycia w sklepie Rodzinka-Bis w Warszawie, na ul. Pejzażowej 2 lok.U-2!!

5 thoughts on “Altbier z Jabłonowa, czyli piwo według receptury piwowara domowego

  1. Pingback: Piwo Pirackie – oznaka “upadku” Ambera? | Smak piwa

  2. Pingback: Co nowego Nas czeka? | Smak piwa

  3. Pingback: Manufakturowy Pils, czyli tanio i dobrze | Smak Piwa

  4. Pingback: PINTA Stare Ale Jare, czyli bardzo trafiona nazwa | Smak Piwa

  5. Pingback: Blond, czyli jak wiele dzieli Jabłonowo od Brukseli | Smak Piwa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s