Krakauer Stout, czyli (nie)stout

Krakauer Stout 1Całkiem niedawno na rynek powróciło piwo, którego zniknięcie bardzo mnie zmartwiło. Przy powołaniu do życia linii Krakowiak zapomniano dodać do niej najlepszej pozycji z portfolio Browaru Południe, czyli ichniejszego stoutu. Na szczęście błąd ten naprawiono po jakimś czasie, a na sklepowych półkach znowu stoi „czarne złoto” z Wąsosza. Czy Krakauer Stout nadal trzyma formę? Czy dolna fermentacja nie jest sprzeczna ze słowem stout? Zapraszam do lektury!!!

Jakiś czas temu byliśmy świadkami niemałego zamieszania związanego z Browarem Południe, a firmą Krakowski Skład Alkoholi. Drugi z wymienionych podmiotów posiadał prawa do nazwy „Krakowiak”, a dotychczasowe piwa spod tego brandu był wytwarzane w oparciu o recepturę stworzoną przez technologa zakładu z Wąsosza. Na podstawie umowy z właścicielem marki, piwa były wprowadzane do obrotu. Współpraca obu stron zakończyła się w styczniu tego roku. Po mojej recenzji dotyczącej Krakowiaka Ciemnego, dosyć szybko otrzymałem maila od osób odpowiedzialnych za Krakowski Skład Alkoholi, które starały się wytłumaczyć zaistniała sytuację. Oczywiście nie obyło się bez uszczypliwych, zgryźliwych i deprecjonujących komentarzy w stronę Browaru Południe. Odpowiedziałem krótko i dosyć dosadnie, bo najzwyczajniej w świecie nie interesują mnie jakieś dziecinne potyczki, a tym bardziej nie mam zamiaru wyczytywać jakiś bzdur i obsmarowywania drugiej ze stron. No, ale czego mogę oczekiwać po ludziach, którzy do warzenia używają „drożdrzy”, a produkty niedawnego partnera biznesowego „śmierdzą drożdrzami”? To tyle jeśli chodzi o tę całą sytuację. Ważniejsze jest to, że na tapetę wylądował wyczekiwany przeze mnie Krakauer Stout. Stout, który tak naprawdę nie jest książkowym stoutem, bo został on potraktowany drożdżami dolnej fermentacji. Wychodzi na to, że jest to po prostu piwo nawiązujące do stylu, którym się nazywa. Jego parametry to: 5,5% alkoholu i 13% ekstraktu. Etykieta jest utrzymana w ciemnej tonacji. Połączenie białych napisów z czarnym tłem bardzo mi się podoba. Z pewnością zasługuje na słowa pochwały.Krakauer Stout 2Otwieram i przelewam do szklanki. Piana okazuje się obfita, kremowa, drobnoziarnista i oblepiająca szkło. Finalnie była obecna do końca w postaci grubej czapy. Kolor to smolista czerń.Krakauer Stout 3Oby było takie jak kiedyś. Zapach to przede wszystkim palone słody, gorzka czekolada i kawa. W smaku odnajdziemy ciemne słody, które dopełniane są przez bardzo delikatną kawę i czekoladę. Dalej przebija się trochę kwaskowatości. W tle obecna minimalna owocowość. Na finiszu fajnie przypalana goryczka. Całość delikatna i wytrawna. Wysycenie średnie, w stronę niskiego.

Podsumowując, Krakauer Stout to smaczny (nie) stout. Średnio mnie obchodzi, że rodzaj fermentacji nie zgadza się z książkowymi nakazami. Piwo jest po prostu dobre i posiada to co powinno, a to jest najważniejsze. Życzyłbym sobie, żeby wszyscy, którzy warzą prawdziwie podręcznikowe stouty stworzyli coś równie przyzwoitego. Ma być smacznie, a niekoniecznie książkowo.

Piwo do nabycia w sklepie Rodzinka-Bis w Warszawie, na ul. Pejzażowej 2 lok.U-2!!

About these ads

4 thoughts on “Krakauer Stout, czyli (nie)stout

  1. Zgadzam się, że nazwanie tego piwa stoutem jest lekkim nieporozumieniem… ale faktycznie nie ujmuje to nic jego walorom smakowym i jest to naprawdę bardzo dobry ciemny lager :) Notabene jest to piwo lepsze np. od Zawiercia Czekoladowego, które jest de facto stoutem a producent nigdzie się tym nie chwali ;)

  2. Pingback: Ciechan Stout, czyli zbędny koń w stajni | Smak Piwa

  3. Pingback: PINTA Ce n’est pas IPA, czyli dziwne piwo w nudnym stylu | Smak Piwa

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s